Podrobnosti recenze
8.1 5 10Na vážkach môže byť divák zo samotnej ústrednej postavy. Jeho suverénnu priamočiarosť možno obdivovať aj byť ňou zaskočený. Na jednej strane bolo pre mňa fascinujúce sledovať ako sa imigrant z Kuby rýchlo naturalizuje a neskôr ako sa bez hanby chytí aktivizmu a bez jediného začervenania rozpráva svetu o svojej orientácii aj živote s HIV. Na druhej strane práve táto priamočiarosť občas pôsobí ako pancierový tank, trochu prostý - a sťažuje divácku identifikáciu. Obzvlášť v početných scénach ktoré narážajú na jeho účasť v reality show (kde šiel sám za seba a s jasným zámerom - byť videný ako gay, ako gay s HIV). Tento typ programu, emocionálny exhibicionizmus, prezentovanie citov/drám/konfliktov len keď človeka sleduje kamera - na mňa podprahovo pôsobí nesympaticky a nedôveryhodne.
Každý si z toho musí vyjsť sám. Nepochybne Pedro ako aktivista dosiahol svoje, ukázal masám civilitu gay (a HIV+) života, na druhej strane film tak nejako nepríjemne poodhaľuje, ako ostrieľaný bol v "prezentovaní sa". Obzvlášť trefná bola poznámka účastníkov šou: "je jasné že Pedro je jedna z dvoch dív v dome".
Najbizarnejšie na mňa aj tak pôsobili scény, kde rodina (ktorá celú publicitu Pedra s nadšením sledovala) neskôr vyradí a vystrnadí jeho partnera. "Teraz potrebuje svoju ozajstnú rodinu." - teda biologickú, heterosexuálnu, ktorá je jediná tá pravá. Pomerne odvážne horký komentár.