Podrobnosti recenze

7.8 12 10
Filmobanka
karcikarel
karcikarel
Prosinec 06, 2012 6043
Celkové hodnocení
 
7.3
Příběh
 
5.0
Herecké výkony
 
8.0
Zvuk
 
8.0
Zpracování
 
8.0
Film nezaprie profesionalitu svojho tvorcu, ani jeho špecifický rukopis - ktorý, nesporne, bol citeľný aj z predchádzajúcej "časti": Yossi and Jagger vôbec nebol typickou ľúbivou romancou. Silná civilita, veľmi blízko modernému/módnemu "dokumentaristickému" spôsobu filmového rozprávania, pohľad do života človeka v jednom okamihu, sústredenie sa na náladu prostredia, každodenné mikrosituácie, trecie plochy.

Ako nápad mi prišlo celkom vtipné pokračovať zkultovnelý (a často bizarne idealizovaný) príbeh "mladých pekných vojakov" - tentoraz len s jednou pozostalou postavou v podobe vypaseného bezprízorného doktorka, ktorý sa aj vyše dekádu od tragédie trápi a nevie "začať žiť". Či je jeho telo symptómom alebo jednou z príčin duševnej bezmoci ostáva vo vágnom neurčite. Cítiť z neho smútok, odpor k zábave, nedostatok sebavedomia a aj zopár menej sympatických čŕt, no napriek tomu sa nám ho autor snaží predstaviť ako človeka s príbehom (ktorý poznáme) a preto s ním vieme súcitiť, hoci jeho stav a spôsob bytia nám môže byť z rôznych dôvodov odpudivý.

Na nátlak okolia sa táto "hromada bezmoci" rozpohybuje a začne doháňať resty - comming out u/pre Liorových rodičov, dovolenka ktorú kedysi plánoval s ním, citové otvorenie sa druhým ľuďom.

Film spestruje izraelská priamosť "bez servítok", niekedy až na hranici drzosti, ktorá však vie zaujímavo narušiť uviaznutosť v klišé postupoch. Napríklad, na gay tvorbu a pre gay komunitu ma veľmi zaujala scéna rande cez appku - kde polonahý flirt konfrontuje Yossiho s jeho neférovosťom a zjavným podvodom - čo je vo virtuálnom priestore priam pandemické správanie. No podobných povedomú stuchnutosť-"narušujúcich" momentov má príbeh viacero.

Osobne ma najviac upútala clivá sebanedôvera hlavného hrdinu (s ktorou sa môže aspoň vzdialene identifikovať kdekto z nás) aj to ako prišiel k záujmu a láskavému zaobchádzaniu od druhého človeka.

Jediné čo mi vo výsledku neladilo je klimaxová sexuálna scéna - hoci čo sa týka intimity (kontaktu dvoch zraniteľných bytostí) natočená citlivo na výbornú - tak trošku fakticky neuveriteľná. Asi na roveň rôznym príbehom ako gay zbalil zvedavého heteráka ;) Tak ale snívať občas neuškodí. Nuž a záverečná scéna - provokatívne pošťuchnutie (odkazujúce skôr do divákovej fantázie) vyjadrené vkusne len sériou vymenených pohľadov - si žiada čítať medzi riadkami.

 

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.