Podrobnosti recenze

7.5 11 10
Filmobanka
karcikarel
karcikarel
Únor 23, 2021 3436
Celkové hodnocení
 
4.3
Příběh
 
5.0
Herecké výkony
 
3.0
Zvuk
 
5.0
Zpracování
 
4.0
Politicky chvályhodný úmysel, no trochu rozpačitý výsledok. Na film ma nalákala exotickosť - tak ako radi sledujeme gay príbehy z najodhľahlejších kútov zeme, tak radi skúmame (alebo aspoň vidíme) ako sa odohrávali gay životy nenápadne či potajme v drsnejších epizódach dejín. Na tému homosexuality v sovietskom systéme (či ZSSR alebo Ostblok) je málo dostupných vedeckých prác i umeleckých priblížení. Akoby sa súdruhom podarilo dosiahnúť cieľ - vytlačiť túto tému do neexistencie. (Odporúčam napríklad dokument: Double Life od Ināra Kolmane)

Z dôvodu politickej situácie v Rusku ktoré momentálne v sovietskom projekte vymazávania gay uvedomenia/povedomia historickej kontinuity pokračuje, sa tvorcovia rozhodli prázdne miesto histórie doplniť v koprodukcii Estónska a Veľkej Británie. S anglicky hovoriacimi hercami ktorí imitujú ruský prízvuk. Tento aspekt filmu mi prišiel tak rušivý (až parodický), že som musel dvakrát googliť či sa niekde nedá nájsť "v origináli", resp. čo originálom vlastne je. :D Jediné čo som našiel je nezdokumentovaný Estónsky titul: Tulilind. Je mi dosť divné že dej ktorý sa odohráva v Estónsku (dnes relatívne progresívna EÚ krajina) nemohol vzniknúť v domácom jazyku ... a že by sa nenašlo pár miestnych rusky-hovoriacich hercov ktorí by zvýšili autenticitu sovietskeho prostredia.

Samotná romanca filmu je milá, so všetkými trpkými dovetkami (kariéra verzus túžba, sledovanie režimom, zákernosť a udavačstvo, hetero rodina zmizíkujúca celý "ďalší svet" otca), aj keď ničím neprekvapí oproti iným podobne tematizovaným filmom. Jediná pridaná hodnota je tu zahranie skutočného príbehu (!) práve zo Sovietskeho Zväzu - ale tu mi nepomáha jazyková blamáž, dosť zlé herecké výkony (klišé na klišé) ani veľmi skratkovité náznaky reálií krajiny ktoré mi prídu skôr ako západné retro než autentické ZSSR. Áno, tu a tam atmosferický prestrih na paneláky či dymiace fabriky...

Vo výsledku tak trochu pachuť "It's a sin" - hranie sa na.

 

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.