Podrobnosti recenze

6.7 6 10
Celkové hodnocení

6.8
Příběh

6.0
Herecké výkony

8.0
Zvuk

7.0
Zpracování

6.0
Vizuálne príjemný, jemne tónovaný film, s nesmierne príťažlivým Shlomi-m Bertonov-om v role Bena. Idan Haguel kvalitne buduje atmosféru dusna a rozkladu dokonalého života vyvolaného výčitkami svedomia. No pred koncom takpovediac zrádza žáner drámy (skoro psychologického thrilleru) a stáva sa pre niekoho komédiou, pre niekoho rozprávkou, pre mňa skôr fraškou. Možno s trochou izraelského zmyslu pre ironický humor.

Slušnému Občanovi som sa dlho vyhýbal - kvôli náročnej téme surového násilia - a toho ako nachádzame alebo nenachádzame odvahu "niečo urobiť", či ostávame pasívnymi prizeračmi - "to nie je moja vec" - čím film skvele pasuje nielen na izraelskú, ale aj na tuzemskú chronickú realitu "nevidím, nepočujem, mlčím". Zároveň sa miestami pýta (bez súdov), koľko odvahy čeliť rôznej agresivite nachádzame ako citlivejší gej muži - a nakoľko máme s prepáčením "predposrané".

Ben a Raz vedú naozaj privilegovaný gej život v bubline Tel Avivu. Úhľadný monogamný vzťah dvoch krásavcov, ktorí čakajú až im nejaká dievčina z východnej Európy či Ázie donosí dieťa. Ben pracuje ako grafik developerských vizualizácii, zaujíma sa však aj o okolie svojho bytu - ktoré ako sa zdá nivočia imigranti z Eritrey - od výkalov na chodbe, po úbohý vysadený stromček. V pohoršení zavolá policajtov a tí agresívne zbijú a zabijú jedného z dotyčných. Benov dokonalý svet sa začína rozpadať ...

Režisér mu nielen naruší spánok a vzťah s partnerom, ale začne sa zaujímať aj o to kto sú tí imigranti (ako ľudské bytosti, s príbehom a rodinami), a v ďalšom leveli aj v akých životných situáciách si náhradné matky volia svoju neobvyklú prácu. Možno sa zamyslí aj nad agresívnym machizmom ktorý je chlebom každodenným v militarizovanej Izraelskej spoločnosti.

Ironické odkazy - napríklad na dokonalé developerské vizualizácie, bizarne "nežné" sedenia u psychoanalytika, či ohybný stromček - celkom dobre ironizujú náš vzťah k vyhodnocovaniu dôležitosti problémov ktoré v živote riešime.

Ktovie ako ironicky režisér myslel zvrat pred finále filmu - úprimne mne nedával nielen logický zmysel, ale uletel aj od celkového ladenia a dobre vykresleného psychologického tlaku ktorý hlavná postava podstupuje. Stal sa pre mňa "veselou fraškou" - čo by nebolo nevyhnutne zlé, keby to žánrovo neodporovalo zvyšným 9/10 filmu. Možno to bolo myslené sarkasticky - hlavná postava nevie a nechce opustiť svoju dokonalú rozprávku.

Priznám sa, že mňa tam tvorcovia stratili a do záveru si ma nezískali. Vo výsledku film nie je konzistentný - ani komédiou, ani temnou psychologickou analýzou. Škoda, lebo bolo zarobené na dobrý film.

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.