Podrobnosti recenze

4.1 12 10
Filmobanka
marow
marow
Listopad 16, 2020 3087
Celkové hodnocení
 
6.5
Příběh
 
6.0
Herecké výkony
 
6.0
Zvuk
 
7.0
Zpracování
 
7.0
Pri všetkom tom sviatočnom "božom dopustení" ktoré som v posledných rokoch zhliadol - a bol náležito otrávený a opatrný - ma D.I.D. príjemne prekvapil. Alebo neprekvapil nepríjemne. Stále celkom úspech. Ak by mal niekto chuť na "gej vianočnú rozprávku" - pri všetkom vedomí čo od žánru "vianočného punču" očakávať - tento by som neváhal ponúknuť ako menej toxickú ochutnávku, bez zbytočného cukru, s mierne civilnejším vizuálom a ľudsky prístupnými scénami.

Možno časť úspechu tkvie v tom, že D.I.D. neprodukoval ani Hallmark ani Netflix, ale MTV? Tá má predsa len o čosi otrlejšie a cynickejšie mladé publikum. Samozrejme, dostane sa nám vianočnej atmosféry, rodinnej pohody (wink wink), kilometrov (!) vianočných svetielok, romantiky aj odpustenia a uzmierenia ... ale nie je to servírované úplne neznesiteľným či tupým spôsobom.

D.I.D má naozajstný príbeh, či aspoň náznak dramatického oblúka. Výpravu a kulisy ktoré idú o máličko ďalej než Hallmarkovská idealizovaná vianočná ulica. Povinnú zimnú atmosféru kreslí s hipsterským vkusom - drevené zrubové domy, lesy a lúky, aj s neobvyklou príchuťou country a kovbojov a line dance. S trochou irónie: "Skrotená Hora cez Vianoce."?

Čo ma prekvapilo - len neviem či jednoznačne príjemne - bolo ostré vykreslenie konfliktu. Wyatt, ako arogantný finančník, je zo začiatku dosť neznesiteľný typ. Divák nie je v obvyklej žánrovej klišé situácii stotožnenia sa hlavným hrdinom, ktorý s nejakou ťažobou či odporom prichádza domov a nájde lásku. Napriek snahe o "príjemnô", konflikty či pokazené večere sa vŕšia skoro do konca. Chvíľu to vyzerá ako "pokúsme sa o posledné fajn chvíľky než to tu zabalíme".

Na vianočný film je to neobvyklé - a určite bizarným spôsobom osviežujúce - aj keď som sa až zamyslel, či až/aj takéto scény chcem vo vianočnom filme sledovať. Tieto anti-romantické prvky zaujímavo dopĺňa aj Coloradská zima, len so slabým bielym popraškom - tiež to nie je typizovaný vianočný gýč s minimálne pol metrom spoľahlivého snehu. Bodík naviac. Naopak, s cowboyským chlapcom Heathom sa dá identifikovať dobre - má veľmi sympatický naturálny šarm. A to k takémuto filmu patrí.

Romantika je tu tiež akási jemná, netlačí sa zbytočne na pílu, čo vo výsledku ide filmu ku prospechu. Človek by si až prial trocha viac hĺbky, dokreslenia intímneho a emočného pozadia postáv ... ale v tomto sa už žáner filmu nezaprie.

 

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.