Podrobnosti recenze
9.0 16 10Přemýšlel jsem, co název má vlastně znamenat, zda čtyři paralelní příběhy, nebo že by vývoj příběhů byl během čtyř měsíců? Na netu jsem se dočetl, že to mohou být i čtyři fáze Měsíce, a to se mi zdá nejpřijatelnější, protože ty odpovídají celému našemu životu (fáze Měsíce si přiděluji k jednotlivým příběhům sám):
NOVOLUNÍ: jedenáctiletý Mauricio v sobě objevuje začínající procitnutí či nové pocity a náklonnost ke svému o něco staršímu bratranci Oliverovi a svěří se mu … tím ale zamotaný příběh teprve začíná …
DORŮSTÁNÍ: přátelé z dětství Fito a Leo se po letech setkávají na univerzitě a přátelství je obnoveno, to ale přerůstá v něco víc a oba objevují a zkouší věci, co jim doposud byly zapovězeny, ale tím příběh nekončí, ba právě naopak …
ÚPLNĚK: po 10 letech společného soužití Huga a Andrése, nyní mužů v nejlepších kristových letech, se Hugo začíná zakoukávat do jiných mužů, především do Sebastiana … a velmi silný a dojemný příběh, kdy mě upoutal Andrésův tolerantní postoj stále věřící v jejich lásku s cílem dál bojovat o svého přítele, začíná …
COUVÁNÍ: Joaquín je muž důchodového věku, VŠ profesor, manžel, otec, dědeček a také básník … a narazí v lázních na mladšího heteráka Gilberta, který zde prodává své tělo, aby si vydělal dost peněz a mohl odjet do Tijuany se pokusit překročit hranice s USA a dostat se ke své manželce a rodině … ale …
Celý film se takto zvláštně vyvíjí, všechny příběhy nějak končí, méně či více překvapivě, divák je na konci tou spletí závěrů celý okouzlen a myslím, že celovečení debut spisovatele a režiséra Sergio Tovar Velarda se velice povedl ... smekám.