Podrobnosti recenze
7.5 25 10Páčil sa mi jeden komentár na csfd, s ktorým sa stotožňujem, tak ho budem parafrázovať. Film sa snaží ísť na takej ultra pozitívnej liberálnej vlne, kde čierni chodia s bielymi a nikto s tym nemá problém, kde rodičia bezvýhradne akceptujú svoje nie-hetero dieťa a nechcú ho ťahať ku psychiatrovi alebo pastorovi, kde neexistuje závisť a čisté ľudské zlo, kde sa pubertiaci snažia tolerovať aj totálne trápne a debilné decko a kde šikanu na strednej vyrieši jeden krátky pohovor u riaditeľa školy. No na druhej strane je tu scéna, kde Blue napíše Simonovi, že pozeráva Game of Thrones a páči sa mu John Snow. Na druhý deň v škole Simon okukuje chalanov v škole a rozmýšla, že jeden z tých okuliarnatých, upotených, vyráškatých, divných týpkov v tričku GoT môže byť ten jeho milovaný Blue a nie je z toho extra nadšený. V záverečnej scéne za ním nakoniec samozrejme príde Blue a je to mulat, futbalista, s xichtom ako od Calvina Kleina. Keby v záverečnej scéne prišiel jeden z tých obyčajných chalanov v triku "winter is coming", bola by z toho veľká láska? Pochybujem...
A tento odkaz sa mi nepáčil. V liberálnych teenagerských komédiach v roku 2018 už nie je problém rasizmus, medzirasový sex, homosexualita, náboženská bigotnosť, násilie, šikana, šovinizmus a sexizmus...ale stále je neprekonateľný problém, ak je človek škaredý alebo nedajbože má nadváhu. Ako keby na lásku a šťastie mali nárok iba pekní a úspešní mladí ľudia.
Ale celkovo sa mi film páčil, aj keď už mi tiahne na 30ku. Som si spomenul na svoju strednú, pretože som zažil niečo podobné ako Simon. Teda s tým rozdielom, že sme na to nepotrebovali pozornosť celej školy a proste chalana, ktorý sa mi páčil, som si našiel jednoducho na pokeci a napísal mu. Zdalo sa mi blbé mu písať z anonymného nicku, tak som mu hneď aj poslal svoje fotky. Začali sme sa baviť, on to najprv chcel držať v tajnosti s tým, že si budeme len písať a v škole sa budeme tváriť, že sa nepoznáme, ale po pár trápnych stretnutiach v škole pochopil, že to nemá zmysel a ostatné decká aj tak nebudú vedieť, odkiaľ sa poznáme, tak srať na nich...a začali sme sa normálne stretávať aj na verejnosti. Chodil ku mne po škole, sa držať za ručičku a cicmať sa, ale láska ako z filmu z toho nebola, keďže môj "Blue" mi povedal, že sa mu páčia svalovci po 30ke. Tak som sa veľmi rýchlo odláskoval a bolo. Dnes sa spolu stále bavíme. :-)
A druhý môj platonický objekt lásky zo strednej školy môžete aktuálne vidieť v reklamách na lekáreň Dr. Max. :-D Ale ten je hetero...
Rodičom som o sebe povedal krátko pred 17. narodkami, akurát, že ja som sa nedočkal takej reakcie od mami, ako v tomto filme. Takže počuť tie slová teraz, po rokoch, aspoň od filmovej matky, bolo oslobudzujúce... A moji rodičia mi tiež vraveli, že už dlhšie tušili, že sa niečo deje, lebo som sa uzavrel a nevyzeral šťastne. Aj keď netušili, že to bude práve toto...
No a dostávam sa k záveru. Viacerí ste sa sťažovali, že je to zase film o coming oute a tých je milión. Ale dnešní teenageri vám proste nebudú pozerať 10-20-30 rokov staré filmy. Chcú niečo nové, niečo pre nich. Aj ja keď som mal 17, tak mi nič nehovoril film Philadelphia. Bolo to vtedy pre mňa niečo staré. A keď si pozriete už len komentáre k trailerom na Love, Simon, tak tam píše plno decák, ktoré "to majú tak ako Simon" a rozhodli sa to povedať svojim rodičom. Prípadne do kina zobrať rodičov. Film je pre nich v podstate takým odrazovým mostíkom pre ich vlastný coming out. Čo je podľa mňa strašne super, že obyčajný teenagerský film môže mať takýto reálny dosah na životy mladých ľudí a ovplyvniť ich v tak zásadnej oblasti.
Zaujímavosť na záver: Nick Robinson, ktorý hrá Simona, je síce hetero, ale jeho brat sa mu rozhodol povedať, že je gej, práve počas nakrúcania tohto filmu.