Podrobnosti recenze

4.9 6 10
Filmobanka
marow
marow
Srpen 04, 2020 2377
Celkové hodnocení
 
4.5
Příběh
 
4.0
Herecké výkony
 
3.0
Zvuk
 
5.0
Zpracování
 
6.0
Tento fim si zaslúži dve recenzie.

V kontexte Vianoc: Konečne jeden typický (typizovaný) sviatočný film so všetkou náležitou atmosférou (v smrteľných dávkach). Konečne si môžem pustiť niečo každý rok, dostať čo očakávam (takmer bez konfliktu, zlej postavy, drámy) - a nemusím si gay motívy predstavovať ani sa vžívať do nejakej princezny. V tomto pohľade lepšie než Mrazík, Popelka či spotrebné hetro rodinné filmy.

Voľba hercov je diskutabilná, no sú manželia - tak aspoň tú (gýčovú, rozprávkovú) lásku/chémiu im človek uverí. Asi "sa čaká" že sa divák vžije do nie úplne mužného, neurotického a nervózneho Huga ... a bude sa sústrediť na princa Patricka, bradatého, vo flanelkách a dokonca aj s prirodzeným šarmom (aj keď by vôbec nehral).

A teraz tá druhá: Varovanie ministerstva zdravotníctva: Tento film môže spôsobiť kŕče lícnych svalov. Hoci radšej nadsázku, iróniu, sarkazmus, jemnosť a rafinovanosť ... bezmocne som sa MUSEL celý film usmievať, žiariť a cítiť sa dobre pri srdci. Toxická dávka Vianoc, toxická dávka "láskavosti" "slušnosti" "rodiny" "kolied" "charity"... všetci sú na seba strašne dobrí a ako som popísal, nič zlé sa tu vlastne neudeje. Možno ... to veľa gayom, s ťažšou rodinnou situáciou, ulahodí - asi ako vianočný punč. Okamžitý účinok, rozjarenie, aj keď o sofistikovanej chuti radšej pomlčať.

Aspoň že tu je triezva dávka civility, ktorej sa dá zachytiť. Príjemne to uzemnil motív so záchranou železničnej stanice, príbeh z minulosti priviazaný ako ligotavá mašľa, aj hetero side-kick (celkom milé aspoň raz zažiť že to nie je gay brat ktorý si svoj milostný príbeh odohráva v pozadí, alebo ktorý je v rodine šedá myš). Na druhej strane všetci - a teda najmä matka - sa celý film usmievajú od ucha k uchu. Možno ich tiež hypnotizovala jedovatá pozitivita scenáru. Len nerozumiem, prečo sa aj 21. storočí musíme na gayov škľabiť, rozprávať akoby v uvodzovkách, v grimasách, žmurk-žmurk, také to silene hrané "ja som s tým v pohode, ja som tolerantný" ako na tŕňoch?

 

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.