Podrobnosti recenze
4.9 6 10V kontexte Vianoc: Konečne jeden typický (typizovaný) sviatočný film so všetkou náležitou atmosférou (v smrteľných dávkach). Konečne si môžem pustiť niečo každý rok, dostať čo očakávam (takmer bez konfliktu, zlej postavy, drámy) - a nemusím si gay motívy predstavovať ani sa vžívať do nejakej princezny. V tomto pohľade lepšie než Mrazík, Popelka či spotrebné hetro rodinné filmy.
Voľba hercov je diskutabilná, no sú manželia - tak aspoň tú (gýčovú, rozprávkovú) lásku/chémiu im človek uverí. Asi "sa čaká" že sa divák vžije do nie úplne mužného, neurotického a nervózneho Huga ... a bude sa sústrediť na princa Patricka, bradatého, vo flanelkách a dokonca aj s prirodzeným šarmom (aj keď by vôbec nehral).
A teraz tá druhá: Varovanie ministerstva zdravotníctva: Tento film môže spôsobiť kŕče lícnych svalov. Hoci radšej nadsázku, iróniu, sarkazmus, jemnosť a rafinovanosť ... bezmocne som sa MUSEL celý film usmievať, žiariť a cítiť sa dobre pri srdci. Toxická dávka Vianoc, toxická dávka "láskavosti" "slušnosti" "rodiny" "kolied" "charity"... všetci sú na seba strašne dobrí a ako som popísal, nič zlé sa tu vlastne neudeje. Možno ... to veľa gayom, s ťažšou rodinnou situáciou, ulahodí - asi ako vianočný punč. Okamžitý účinok, rozjarenie, aj keď o sofistikovanej chuti radšej pomlčať.
Aspoň že tu je triezva dávka civility, ktorej sa dá zachytiť. Príjemne to uzemnil motív so záchranou železničnej stanice, príbeh z minulosti priviazaný ako ligotavá mašľa, aj hetero side-kick (celkom milé aspoň raz zažiť že to nie je gay brat ktorý si svoj milostný príbeh odohráva v pozadí, alebo ktorý je v rodine šedá myš). Na druhej strane všetci - a teda najmä matka - sa celý film usmievajú od ucha k uchu. Možno ich tiež hypnotizovala jedovatá pozitivita scenáru. Len nerozumiem, prečo sa aj 21. storočí musíme na gayov škľabiť, rozprávať akoby v uvodzovkách, v grimasách, žmurk-žmurk, také to silene hrané "ja som s tým v pohode, ja som tolerantný" ako na tŕňoch?