Podrobnosti recenze
5.4 5 10Odohráva sa v spustnutom mestečku kdesi na Sibíri. Nešťastnému Sashovi žijúcemu v polorozpadnutej chajde sa nepodarí samovražda. Dima je jeho švagor a dôstojník miestnej polície ktorá sa okrem iného zaoberá zatýkaním miestnych gayov. A nikto nevie, že už nejaký čas spolu majú čosi ako vzťah, trochu sexuálny a trochu ľúbostný. Sasha by chcel "čosi viac", zatiaľ čo Dima sa trápi tým že klame svoju manželku a snaží sa prísť na to kde je jeho srdce. Keď sa prestane hlásiť babička žijúca na odľahlej samote, vydajú sa spolu na niekoľkodňovú cestu. Nocujú u miestnych aj pod stanom a nemotorne negociujú čo vlastne spolu majú a ako by to malo (ne)pokračovať.
Veľa toho nenarozprávajú, rozpráva za nich krajina a púť ňou. Nerád by som opakoval klišé o "širokej ruskej duši" - ale tomuto naratívu by to aj pasovalo. :) Pohľady, útržkové dialógy, potlačené city, snaha vytušiť myšlienky druhého, čosi čo visí vo vzduchu. Trochu ma zarazilo, že pár-dňový trip sa odohráva v akoby rôznych klimatických pásmach, chlapi putujú pešo i na koňoch, vo veľkých záberoch jedným aj druhým smerom :D Prírodné scenérie ma však očarili ako kvalitný nedeľný dokument. Škaredo-krásne sú aj zábery na polorozpadnuté domčeky a opustené stavby.
Celé to tvorí náladu - a predovšetkým tá film ťahá. A celkom to funguje. Príbeh vzťahu je skôr subtílny a treba ho čítať z náznakov. Je pravda že niektoré bizarne-poetické dialógy ma takmer iritovali, aj o finálnych zvratoch by sa dalo prieť - ale tie sú v kontexte krajiny akosi pochopiteľné. Páčila sa mi že postavy v súkromí dokážu prejavovať nehu a zdieľať láskavé pocity (v rodine, s kamrátmi, k babičke, medzi sebou) hoci sú zároveň schopní performatívnej "macho" hrubosti, tam kde sa to od nich "očakáva".
I celkovo film zaujímavo kontrastuje prírodnú krásu, a bezvýchodiskovú situáciu vzťahu v neprajúcom prostredí. Vzťahu ktorý sa odhráva akosi na pozadí - skoro neviditeľne. Príbeh je to dosť neveselý ale pomerne výstižne popisuje náladu gay života v krajine, ktorej mediálna mašinéria ich systematicky potrétuje ako opovrhnutiahodné indivíduá či zradcov národa. Krajinu, kde zťažka nachádzajú kultúrne referenčné body ktoré by im uľahčili sebaprijatie, comming out, hľadanie partnerov a spolužitie.