Podrobnosti recenze
9.2 11 10Při čtení obsahu jsem nabyl dojmu, že se bude jednat o seriál s českými specifiky. Od vrstevníků, určený pro podobnou věkovou skupinu. Přitom samotná Lucia Kajánková je o generaci starší. Stejně jako většina scénáristů. Výsledek je specifický především oblíbeností florbalu u žáků od základních škol, přes střední, až k vysokoškolákům. Vlastně jsem sledoval koncept, aplikovatelný pro značnou část (nejen) Západního světa. Sportovci, jejich obdivovatelky, v čele s jejich královnou, tady bez třásní typických pro roztleskávačky. V protipólu outsideři a jiní podivíni - otloukánci. Důvodů k vyřazení z kolektivu je mnoho. U nás třeba nevhodné, čti neznačkové, oblečení. Nezapojení se do ekoprojektů - aktuálně třeba udržitelnosti. Nereflektování módních trendů. Proto působí především holky tak tuctově a neoriginálně. Nesmím zapomenout na pitný režim. Designová lahev je nezbytnou součásti outfitu. Jak trefně poznamenala dcera mojí kolegyně: "Není si z čeho vybrat. Ti, co by za něco stáli, jsou buzíci." Protože jsou téměř v každé třídě, tak nejsou nosným tématem hovorů. Kluci probírají sport, holky třeba pravost značkového oblečení. Ale třeba ve vesnici, přes kterou jezdí šalina, mohou řešit jiná témata, jinde zcela out. Docela mě zaráží, že v době informačních technologií ještě někdo řeší gay - hetero. Teď přeci frčí několik desítek možných pohlavních identit, ze kterých si může vybrat i ten jediný človíček na planetě a být tím zajímavý. Ve vztazích polyamorie. Je mi líto těch, kteří za svůj největší dosažený úspěch považují svoji sexuální odlišnost.
Líbilo se mi obsazení náctiletých. Dospěli opravdu působili ploše a šedě. Iritovala mě Mája. U ní jsem čekal, kdy vyjede po Natty. No a pár Lukáše s Pavlem? Před dvaceti lety bych jim věřil, ale dnes? Hlavní slabinou celého projektu je fakt, že zaspal dobu. Dnes jsme dál. Minimálně o generaci.
Na konec jen malou poznámku. Podobně nelogických scén tam bylo více, ale to si vážně mysleli, když měli dost času na vymyšlení lepšího zabarikádování se, že je ochrání řada sedacích pytlů v knihovně?