Podrobnosti recenze
6.3 18 10Bruno mi šiel dolu krkom po skúsenosti s Boratom podstatne ľahšie. Smial som sa až mi tiekli slzy. Má slabé miesta, hluché miesta, príliš naťahované pasáže... je to ako pulz, nič nič nič a potom úžasná scéna, nič nič nič a potom úžasná scéna... Chýba mu odvážnejší zostrih. Načasovanie - to najdôležitejšie v komédii. Udrieť a poľaviť v tej správnej chvíli. Vytiahnúť z diváka emócie (smiech, hnus, hrôzu) je jedno... ale čo potom s nimi? Toto zdá sa mi film nezvládol.
Bruno je podľa mňa film pre malú intelegentnú elitu. Je to tá najväčšia prča, akú si z heterosexuálov (áno, z heterákov) kto kedy urobil. Problém je samozrejme 1:1. Drvivá väčšina hetosexuálov film nepochopí ako výsmech ich samých, ale ako srandu z vytočených buzien. A mnohé buzny film samozrejme urazí "aký stereotypný obraz to o nás homosexuáloch šíri". Ešte stále sú tu silné snahy prezentovať gay menšinu ako "neškodní, veselí, zlatí, slušní občania platiaci si hypotéku, s ambíciou na vernú kópiu verných hetero manželstiev". Bruno veľmi trefne zaryje lopatou do chrbta aj teplým (móda, vyumelkovaný štýl a polosvet). Málokomu cez to všetko dôjde, že tento malý film urobil pre teplú komunitu viac, než tucty iných "vážnych" gay filmov.
Ako príklad scéna s adoptovaným deckom v talkshow. Drzá provokácia? Áno. Ale to čo je parodované je "emocionálne excitované" publikum. To ako žerú talkshow, ako prežívajú umelo vymyslené témy. Záverečné odtrhávanie Bruna od dieťaťa a gýčovitý, prepísknutý, vynútené city žmýkajúci záver - je kritikou celého umelého štýlu týchto show. Ich absurdita sama. Zobrazenie faloše, "citov" ktorým sa vám nechce veriť, 1:1.
A scéna na zápase, s titanikom a šokovanými američanmi, ktorým sa zrútil celý svet - rozdelený na 99.999 percenta "normálnych" a zopár "úchylov"... Jedna z najlepších "genderových výpovedí", akú si kto zatiaľ na plátne dovolil.