Podrobnosti recenze

7.6 14 10
Filmobanka
Radek
Radek
Březen 24, 2009 5652
(Upraven: Duben 27, 2010)
Celkové hodnocení
 
8.3
Příběh
 
10.0
Herecké výkony
 
8.0
Zvuk
 
8.0
Zpracování
 
7.0
Film je remake-om krátkeho filmu "Fairies" a zároveň veľmi zaujímavou adaptáciou "Sna noci svätojánskej", ktorú z priemernej hry posúva na zaujímavejšiu úroveň. Práve ozvláštnenie teplým motívom tomuto príbehu svedčí, akoby tu konečne našiel sám seba.

Were the world mine je šťavnatým žánrovým sústom - v kategórii muzikálu aj rozprávky určite obstojí výborne - a pritom zostáva "štandardným gay filmom": Chlapec na strednej škole trpí na hodinách telocviku, spolužiaci si ho doberajú pretože "asi bude teplý", jeho matka má takisto problém sa s tým vyrovnať ("tu nejde len o Teba..."), nakoniec sa chlapec zamiluje do jedného zo spolužiakov... potiaľ to všetko dobre poznáme zo stoviek iných filmov.

No akonáhle sa zamotáme do rozprávky (motív čarovnej kvetiny sa vkradne do deja nenápadne) a začnú sa diať veci, film stúpa hneď o niekoľko kategórií vyššie. Nijak tomu neškodí komika (ktorej sa v poslednej dobe vo filmoch dosť bojím), pretože je nevtieravá, nevynucuje sa. Fantastická učiteľka, hrdina, ktorý na ceste za "spravodlivou pomstou" postupne zachádza ďalej a ďalej, keď už jeho konanie prestáva byť sympatické, matka, ktorá sa snaží sama uspieť vo svojom živote, ... a samozrejme krásna Shakespeareovská angličtina a jeho klasický príbeh.

Film je krásne natočený, vtipný a magický a pritom stále dostatočne civilný (máme pocit, že sme v spoločnosti inteligentných ľudí, ktorí na nás sympaticky pomrkávajú v situáciách ako zo života), prostredia a scény sú pútavé, občas i milo absurdné... jediná jeho vada je trošku zvláštny strih, keď sa na niekoľkých miestach zdá, že "čosi chýba", muzikálne čísla sú akoby "uťaté" a hudba (aj keď krásna), je akosi nesúrodá, akoby prišla z rôznych iných filmov - chvíľami to vyzerá, že "čosi zahráme a vrátime sa do deja". Pri bohatosti ostatného však táto kozmetická vada nepôsobí až tak neznesiteľne a človek určite neoľutuje, že film videl. Na druhé zhliadnutie dokonca musím skloniť hlavu - hoci nesúrodé a vyčnievajúce, hudobné čísla posúvajú dej dopredu - čo je v dnešných muzikáloch vzácna kvalita.

 

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.