Podrobnosti recenze
7.4 6 10Na film jsem se řádně připravil, osvěžil si Deanův životopis, pročetl celou řadu recenzí na různých serverech. Mě se snímek velmi líbil (taky díky jedné z dam tohoto serveru, překladatelce kalerme), protože už jsem předem věděl, co mohu očekávat a nejsem rozladěn jako někteří z toho, že se vlastně ani tak nejedná o životopisný film.
Já nepotřebuji vědět u Deanova života každý detail, a že v pátek třináctého byl na obědě už v 11,00 h a ve 14,07 h se šel vykakat. Přeci je to jasné už z názvu filmu a i z celkového pohledu tvůrce M. Mishoryho. Jedná se o jeho, opravdu doslova snový pohled na určitou část Deanova života, upjatý pohled, což ale tentokrát není vůbec na závadu, děj je schválně trošku přeházený a upozaděný, není hlavní nosnou linkou filmu, tou je naprosté okouzlení tehdejší dobou začátku padesátých let, pár let po válce.
Měl jsem na mysli dobu ve svobodném světě, ne v zemích osvobozených sovětskou armádou, kde se postupně usazovaly stalinistické režimy a diktatury. Naprosto dokonalé zpracování (zde opravdu vítězí forma nad příběhem), kamera v některých místech snad až přeumělkovaná, kouzelná a lahodná hudba a když si odmyslíme, že cílem nebylo kopírování Deana do úplného puntíku, tak i velmi dobré herecké výkony. Já s nadhledem píšu, že jsem s tímto uměleckým dílem spokojen a budu se k němu vracet … a to nejen kvůli Deanovi …