Podrobnosti recenze

7.6 7 10
Filmobanka
r4472c
r4472c
Květen 03, 2009 4825
(Upraven: Červen 04, 2016)
Celkové hodnocení

6.3
Příběh

7.0
Herecké výkony

5.0
Zvuk

6.0
Zpracování

7.0
El mar pochází z roku 2000, kdy Villaronga byl někde uprostřed své dosavadní tvůrčí dráhy. Začíná nedlouhou expozicí, v níž hrdinové, ještě dětští - dva kluci a jedna holčička, prožívají tragické okamžiky španělské občanské války. Následuje časový skok, po deseti letech se, již dospělí mladí lidé, setkávají v plicním sanatoriu (podobenství francovské diktatury), a poznamenáni a deformováni společenskými událostmi dovrší svůj osud. Vyprávění je nesmírně patetické, zejména dialogy naprosto neodpovídají věku a sociální pozici aktérů, každá postava jakoby stále zdůrazňovala: "Já nejsem obrazem živé osoby, já jsem symbol!" I homosexuální tužby, s nimiž jedna z postav svádí těžký zápas a staví mezi ně a sebe křesťanskou víru, jsou jasným symbolem touhy po svobodě. A další ze symbolů svobody a štěstí, duhová rybka, mrskne ocáskem a mizí daleko v moři...
Jsme u Villarongy, takže snad ani není třeba zmiňovat, že čepele nožů, seker i žiletek se blyští a krev teče proudem. Vše umocňuje výborná obrazová složka i hudební doprovod. Pokud se divák vyrovná s tím, že nevidí zobrazení reálného děje, ale symboly společenské situace, může být filmem i dost silně zasažen.

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.