Podrobnosti recenze

7.8 8 10
Filmobanka
Jiřik
Jiřik
Únor 28, 2019 7293
(Upraven: Listopad 06, 2019)
Celkové hodnocení
 
7.3
Příběh
 
7.0
Herecké výkony
 
7.0
Zvuk
 
7.0
Zpracování
 
8.0
Ja budem jeden z tých skalných priaznivcov, ktorým sú Bergerove filmy šité na mieru. :) Tento film presne zapadá do jedinečného svojského štýlu, ktorý niekomu sadne a niekomu nie. Tam kde iní vidia bezbrehú nudu - "nič sa tam nedeje" - ja nájdem dramatický oblúk ktorý ma dvíha z kresla. Aj keď ...

Napriek tomu súhlasím, že čosi je s jeho najnovším počinom inak. Možno je trochu ... Explicitnejší? Priamočiarejší? Je to kompromis s priemerným obecenstvom, že nám tentokrát nadávkoval menej napätia z očakávania, z túžby na ktorú nemáme slová ani zručnosti ako ju dať najavo, z frustrácie nejasnosťou toho čo cítit ten druhý - a viac ... "mäsa" (v podobe posteľových scén)? Neviem, možno sa nám Marco trochu okukal. Je však aj citeľne ... Smutnejší? Bezvýchodiskovejší? Tentoraz trochu "iný" koniec pôsobí osviežujúco.

Popri zaslúženej kritike, stále som si vedel užiť trochu z bergerovského starého dobrého štandardu - ale zároveň som sa rozhodol pristať na nové pravidlá hry tohto trochu odlišného príbehu. A preto doporučím možno vnímať celý film trochu v inej perspektívne než 1:1 whatyouseeiswhatyouget. Napríklad v momente prvého zaiskrenia medzi dverami - medzi dvoma "heterákmi", však? - ktoré sa pre mňa dosť prekvapivo zvrtne v mechanickú "chlapskú" interakciu z porna. V kontexte filmu, charakteru postáv, aj toho čo poznám z reality - to pôsobí trochu nereálne. Žeby to bola cielená paródia na to ako sa teplí snažia imitovať fiktívny ideál mužnosti - a pripomínajú tak často v komunikácii heterákov? V gay svete radi preberáme a opakujeme klišé (frázy, grimasy, pohyby, reakcie na podnety) od druhých, z obrazovky. Porno sa tradične sústredí na výseky akcie, detaily častí telá, mechaniku konkrétnych praktík - a preskakuje celé pasáže medziľudskej interkacie, ktoré považuje za balast. Keď potom na tieto momenty narazíme v realite, často reagujeme neohrabane - opakujeme len to naučené klišé. Ten neladiaci a divne zinscenovaný okamih tak môže nakopnúť k zaujímavým úvaham.

Presne tak ako sledovať rastúce rozčarovanie hlavného protagonistu, keď sa očividne intenzívne upne na sexuálne chtivejšieho ale citovo omnoho menej dospelého kamaráta, ktorý je posadnutý svojim imidžom voči vonkajšiemu svetu. Samec mu nedokáže opätovať nehu, otvorenosť, ani zodpovednosť - a v niekoľkých predstavených situáciách mu obrazne "zabodáva malé ihly do srdca". Napriek tomu s ním hlavný hrdina zostáva, toleruje, trpí, snaží sa mu porozumieť ... alebo "veď aspoň ten sex funguje dobre, nie?". Stačí to? Je zaujímave sledovať príbeh heteráka ktorý objavuje svoju bisexuálnu stránku, nesmelo sa otvára čomusi príťažlivo novému - a zároveň zažíva paradoxnú potrebu uzatvárať sa aby nebol zranený.

To nie sú nijak neznáme situácie z nespočtu sexuálnych i vzťahových interkacií ktoré väčšina z nás zažíva v bežnom živote. Vstúpiť s nevinnými očakávaniami do neúprosného a chladného sveta, ktorého charakteru sa je znesiteľnejšie prispôsobiť, obrniť sa pancierom, reagovať na chlad rovnakým chladom. Kto chce s vlkmi byť... Jedovato nenápadné a tak-nejak-znesiteľné zranenia, ktoré sa počas života zbierajú. Vidieť na plátne že nám niekto rozumie môže byť symbolickým pohladením.

Nebude to môj najobľúbenejší Bergerov film, no stále zmysluplnejší než mnohé jedovaté romance.

 

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.