Podrobnosti recenze

6.9 23 10
Filmobanka
tomas106
tomas106
Únor 24, 2009 3728
(Upraven: Září 22, 2009)
Celkové hodnocení
 
5.3
Příběh
 
8.0
Herecké výkony
 
6.0
Zvuk
 
5.0
Zpracování
 
2.0
Strašne som sa tešil na spojenie tém homosexualita + vidiek, snáď ako každý kto vyrastal na dedine a/alebo mal aspoň nejaké tie romantické sny o trochu inej láske na sene. Ba i úprimnú srdcervúcu sociálnu drámu by som prijal.

Bohužiaľ tento film sa mi zdal trochu zdĺhavý, prešľapujúci nevedno kam, neúprimný (alebo v niektorých postavách zle zahraný). Samozrejme i "typický český film" poslednej doby. Skupina A - fňukanie nad minulosťou (Kolja, Musíme si Pomáhat, Pelíšky, Pupendo, čokoľvek o komunizme, fašizme), skupina B - podivuhodné pozérske filmy zo "súčasnosti"... umeleckej elity (Samotáři, Knoflikáři, Nuda v Brně) a skupina C - nepríjemné, nasilu-ponuré halucinačné filmy o prostitúcii a drogách (Anděl exit), skupina D - filmy typu "toto je film o orgazme", v ktorom ale k žiadnemu orgazmu (postáv ani diváka) nedôjde (Účastníci zájezdu, Venkovský učitel). Niektoré z vymenovaných filmov sú naozaj celkom dobré, ale to na čo poukazujem je tematická monotónnosť.

Mám rád alternatívu. Túžim po nej. I po náročných aj konfrontačných témach.

Učitel by chcel načať tému homosexuality, ba i znásilnenia - ale keď sa tam dostane, nepochopiteľne cukne ku kŕčovitosti, "pozeraniu sa do zeme" a strachu ako hovoriť o tom, čoho sa sám "nechtiac" dotkol. Vracia diváka kamsi o dvadsať rokov späť, keď sa ešte pri podoných témach šeptalo, alebo sa kládol prst na ústa. Teplým príde ako film z inej doby, prípadne planéty - a heterákov nikam neposunie (ak nie späť).

Dokonca nie som ani za to, aby sa teplí prezentovali spôsobom "my sme takí neškodní, dobrí, slušní, vzorní občania, chceme žiť v partnerstve, verne, navždy spolu, mať dom, pracovať v office, platiť hypotéku, vychovávať čínske decko, psa a azalky", chcem aby úprimne ukázali že sú rovnakí dobrí-aj-zlí, živí ľudia. Ale v štýle tohto filmu nevidím cestu. Mňa osobne sklamal a nič mi nepovedal. Dokonca mám pocit, že obrazu teplých môže uškodiť, nie kvôli úprimnosti, ale kvôli zbabelosti.

 

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.