Podrobnosti recenze

8.5 6 10
Filmobanka
Plasticine
Plasticine
Duben 02, 2009 2253
Celkové hodnocení
 
8.0
Příběh
 
7.0
Herecké výkony
 
9.0
Zvuk
 
8.0
Zpracování
 
8.0
Novodobý príbeh homosexuality i mnohí teplí považujú za akýsi priamočiarý boj od jej ustanovenia (zvláštny grécko-rímsky výraz, ktorého obsah je cudzí aj mnohým inak orienovaným), dekriminalizácie, liečenia až po toleranciu či prijatie. A zrazu sa ocitáme v modernej súčasnosti, veriac v to, že sme buď hetero, alebo homo, s neochotou výnimočne priznávame status bi. Tak ako prevratné ekonomické teórie nachádzajú praktické uskutočnenie o mnoho desiatok rokov neskôr, aj myšlienka binárnej sexuality, s ktorou sa ešte len zmieruje väčšinová spoločnosť, je dávno zastaralá a prekonaná. Kým v medzivojnovom Nemecku sa o prijatie uranskej lásky snažil Magnus Hirschfeld, Ameriku šokoval Dr. Alfred Kinsey svojou štúdiou o sexuálnom správaní mužov. V sexuálne uzavretej kultúre nebolo ľahké vyzvedať intímne záležitosti "mlčiaceho pohlavia", no závery boli i tak prekvapujúce. Drvivá väčšina mužov pravidenelne mastrubovala, štyridsať percent malo nejakú sexuálnu skúsenosť s mužom aspoň raz v živote, niekoľko percent výlučne súložilo s mužmi. Aj keď bol tento výskum podrobený vedeckej kritike (veľkú časť responentov si hľadal Kinsey v sexuálne výrečnejšej komunite gay klubov), zaujímavý a prevratný zostáva fakt, že nerozdelil mužov na dve skupiny, ale poňal sexualitu ako kontinuum, súvislú množinu, na konci ktorej stoja výlučná heterosexualita a homosexualita ako extrémy, nie tak časté. Väčšina populácie spadá kamsi medzi ne (z väčšej či menšej časti hetero i homo), z čoho pramení ľudové úslovie "všetci sme bisexuáli".

Filmový portrét Kinseyho nám neservíruje len škandalózne výpovede dotazovaných, či suché grafy, ale ilustruje myšlienku celoživotného bádania na osobnom príbehu Kinseyho samého, stojaceho medzi manželstvom (v ktorom napĺňa spoločneskú požiadavku a neskôr nachádza oporu a bezpečie) a ďalšími sexuálnymi záujmami, ktoré v sebe nemienil premlčať.

 

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.