Podrobnosti recenze

8.5 7 10
der kreis portada3.jpg
Filmobanka
petr12
petr12
Duben 09, 2014 5709
Celkové hodnocení

10.0
Příběh

10.0
Herecké výkony

10.0
Zvuk

10.0
Zpracování

10.0
Vynikající kombinace hraného filmu a dokumentu, která mapuje jednu významnou, ale zřejmě všeobecně neznámou (alespoň u nás) kapitolu gay historie. Na pozadí společensko-politických událostí vypráví příběh dvou mladíků, kteří se v 50. letech v Curychu seznámili prostředictvím tehdy ojedinělé gay organizace Kruh. Sledujeme peripetie jejich vztahu od okamžiku seznámení až po „revoluční“ rok 1968 a částečně nahlédneme i do jejich života v současnosti. Skutečný pár, podle jejichž příběhu byl film natočen, totiž ve filmu rovněž figuruje. Oba staří pánové sem tam vstupují do děje a s odstupem desítek let a svých životních zkušeností komentují tehdejší události.

Netuším, kdo tento formát (totiž propojení dokumentu a hraného filmu) použil poprvé, ale znovu jsem se přesvědčil, že v rukách schopných tvůrců se jedná o velice účinný způsob, jak vtáhnout diváka do děje a už ho nepustit. Účinek ve velké míře závisí na tom, jak se obě složky podaří propojit. V tomto případě se to podařilo vrchovatou měrou, např. scéna, kdy mladíci poprvé vstupují do nového bytu mě opravdu dostala. Hercům není co vytknout, a to ani ve vedlejších rolích (např. skvěle zahraná tragická postava ředitele školy). Velkým bonusem jsou oba hlavní protagonisté příběhu (ti skuteční), kteří působí tak sympaticky, že mě mrzí, že je neznám osobně. Kdo nemá rád dokumenty, ať se nenechá odradit. Jak už napsal Disk níže, převážnou část stopáže tvoří hrané sekvence.

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.