Podrobnosti recenze

6.3 6 10
Filmobanka
Hadonos
Hadonos
Srpen 11, 2018 3413
(Upraven: Listopad 13, 2020)
Celkové hodnocení
 
7.8
Příběh
 
7.0
Herecké výkony
 
6.0
Zvuk
 
10.0
Zpracování
 
8.0
Zaujímavý koncept natočiť film bez dialógov. Rôzne zábery na mlčiaci pár (veľmi sympatických) chlapov slniacich sa alebo kúpajúcich sa na pláži, či už spolu (v rôznych situáciach a náladach), alebo osve - sprevádza monológ jedného z nich. Lyrika, bukolika, filmová poézia - ktorá si žiada vyladeného diváka. Klasický dej tu nenájde tak ako ani "riešenia vzťahov" v dôverne známej klišé podobe. Vizuálna a zvukovo/hudobná zložka je veľmi podarená.

Chalani sa podujali na obvykle nebezpečný podnik - stráviť dovolenku stranou od ľudí, len sami pre seba, vnímať okolitú krásu, vnímať ju spolu, vniesť do vzťahu nové impulzy. Ako to už býva, milý zámer sa im vymkne z rúk. Bolo osviežujúce počuť, ako dospelo a s nadhľadom (ku ktorému musel jednoducho dospieť) popisuje detaily a dynamiku vzťahu rozprávač. Uvedomuje si vlastné chyby, slabosti (pre zábavu, drogy, živelný spôsob konzumovania života), manipulácie, svoje nedostatočnosti a chýbajúce schopnosti - bez snahy o zakrývanie či prifarbovanie pred načúvajúcimi divákmi. Toto nie je gýč z Nebezpečných vztahů či Iboysu, ale dospelácke uchopenie problémov a sebakritika. A vôbec nevadí, že je to vlastne jednostranná spoveď - práve naopak, namiesto relativity pohľadov, vžijeme sa do cítenia jedného účastníka vžťahu, ktorý sa krok po kroku snaží vnímať ľudkosť a subjektivitu toho druhého partnera.

Z môjho pohľadu sa ťažký obsah vnútornej spovede dobre vyvažuje so skoro nevinnými výjavmi a krásnymi zábermi do zákutí pláže. Je možné to vnímať v prítomnom čase - ilustrujúc dej na pozadí bezdialógových výjavov - alebo ako vopred skoponovanú úvahu (film je vlastne séria kapitol), ktorá zvláštne kontrastuje s dovolenkou ktorá tej úvahe mohla predchádzať, alebo naopak prísť až po nej a už jej len umožní odznieť a odoznieť.

 

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.